Connect with us

FOOTBALL LEAGUE

Βεργέτης: “Mου λείπει πολύ ο Βόλος, οι άνθρωποι και η ομάδα”

Το ότι η φετινή Νίκη έχει καταφέρει ένα μεγάλο στοίχημα με τον κόσμο έχοντάς τον ικανοποιημένο από την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ποδοσφαιριστές υποστήριξε ο Στάικος Βεργέτης. Ο 43χρονος προπονητής δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την πορεία της ομάδας του, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει και τα σημεία όπου δεν πήγε τόσο καλά.
Στην Τρίπολη μαζί με την οικογένειά του βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Στάικος Βεργέτης. Παρόλα αυτά παραχώρησε τηλεφωνικά συνέντευξη στην εκπομπή «Ισορροπίες» στον ραδιοφωνικό σταθμό Blue Heart FM 105.1, όπου αναφέρθηκε σε όλα γενικά τα θέματα που αφορούν τη Νίκη.

Ο προπονητής της βολιώτικης ομάδας μεταξύ άλλων μίλησε για τα εξής θέματα:

Για το πώς απασχολείται αυτές τις ημέρες: «Είμαι εσώκλειστος στο σπίτι στην Τρίπολη, όπου βρίσκομαι μαζί με την οικογένειά μου και μου λείπει πολύ ο Βόλος, οι άνθρωποι και η ομάδα. Πρέπει να είμαστε όλοι συνεργάσιμοι. Θέλω να ξαναρχίσω τη δουλειά μου, τώρα έχω βγει εκτός προγράμματος. Τις πρωινές ώρες έχω αρκετά θέματα, γιατί κάποια στιγμή -πρώτα ο Θεός- θα τελειώσει όλο αυτό και θα ξαναμπούμε στην καθημερινότητά μας».

Για το αν θα άλλαζε κάτι βλέποντας τα πράγματα πιο ψύχραιμα τώρα: «Τώρα βλέπω τα παιχνίδια στο βίντεο με μία τελείως διαφορετική οπτική γωνία. Μπορεί τα 45 λεπτά να τα δω σε τρεις ώρες. Κάθεσαι, ξαναβλέπεις και αποκρυσταλλώνεις κάποια συμπεράσματα με μεγαλύτερη αξιοπιστία. Αυτό που θα πω ίσως ακουστεί… κάπως, αλλά εγώ θα το πω: η ομάδα κατέβαλε υπερπροσπάθεια. Αν δείτε κάποια κομμάτια αγώνων, γιατί είναι άνθρωποι και όχι μηχανές, οι παίκτες μας είναι συγκινητικοί  σ’ ό,τι αφορά την προσπάθεια που καταβάλλουν.

Μπορεί να γίνει λάθος πάσα, μπορεί να γίνει ένα άστοχο σουτ, αλλά η προσπάθεια που κατέβαλαν σε κάποια κομμάτια μέσα στους αγώνες είναι συγκινητική. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα και δίνω συγχαρητήρια στους παίκτες μας. Το να σωθεί η ομάδα ενάμιση μήνα πριν τη λήξη του πρωταθλήματος ήταν κάτι που πριν τα Χριστούγεννα μας φάνταζε «βουνό» και δύσκολο.

Όταν επετεύχθη αυτός ο στόχος, αρχίσαμε να βλέπουμε πόσο ψηλά μπορούμε να σκαρφαλώσουμε και εκεί λέμε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε πάει και καλύτερα.  Εγώ γυρίζω πίσω και βλέπω ένα ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου στις αρχές που είχα έρθει, ένα ματς με τα Τρίκαλα, στα οποία η ομάδα κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες μέσα στο γήπεδο.

Τον Ολυμπιακό Βόλου που πατούσε καλύτερα στο γήπεδο στον πρώτο γύρο, κάναμε υπερπροσπάθεια να τον κερδίσουμε, ενώ στον δεύτερο γύρο ήμασταν εμείς πιο ομάδα από αυτόν. Βέβαια δεν καταφέραμε να τελειώσουμε το παιχνίδι, όμως έχει γίνει από την πλευρά των παικτών μία υπεράνθρωπη προσπάθεια.

Το πρώτο είναι αυτό και το δεύτερο ότι η ομάδα εφάρμοσε όλη την καθοδήγηση που πήρε από μένα σε ό,τι αφορά την αμυντική της λειτουργία σε έναν πολύ υψηλό βαθμό. Έβγαλε πολλά παιχνίδια χωρίς να δεχτεί γκολ και δύσκολα οι αντίπαλοι μας έκαναν φάσεις.

Αυτό συνέβη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Μετά παίξαμε με αντιπάλους που ήρθαν και κλείστηκαν εδώ, αναγκαστήκαμε να γίνουμε πιο επιθετικοί, για να τους ξεκλειδώσουμε και το πληρώσαμε δεχόμενοι αρκετές φάσεις. Σε παιχνίδια όπως με την Τρίγλια, τον Διαγόρα και τον Ιαλυσό δεχθήκαμε αρκετές φάσεις, γιατί ο αντίπαλός μας έκανε αυτό που κάναμε εμείς στην αρχή: Αμυντική οργάνωση και αντεπίθεση. Εμείς, επειδή θέλαμε να έχουμε την μπάλα στα πόδια μας, για να απειλήσουμε και επειδή παίζαμε στην έδρα μας και είχαμε ανάγκη τους βαθμούς, δεχθήκαμε αρκετές φάσεις από τους αντιπάλους».

 «Υπερεξάντληση παικτών από την ελλιπή προετοιμασία»

Ο Στάικος Βεργέτης μίλησε και για τις αδυναμίες που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής η Νίκη αποδίδοντας την πτώση της απόδοσης στα τελευταία λεπτά στην κόπωση που έχει προκαλέσει η ελλιπής προετοιμασία που έγινε το καλοκαίρι. Αναλυτικά:

Για την πτώση της απόδοσης στα τελευταία λεπτά σε ορισμένα ματς: «Χαρακτηριστικό είναι το παιχνίδι με τον Διαγόρα, όπου στα τελευταία λεπτά είχαμε μόνο παθητικό ρόλο στο γήπεδο και δεν μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε, δηλαδή αν είχαμε άλλα πέντε λεπτά, θα είχαμε ισοφαριστεί. Υπάρχουν όμως και ματς, όπως με την Ιεράπετρα,  που ήμασταν εμείς οι έχοντες το πάνω χέρι στα τελευταία 10 λεπτά.

Υπάρχουν δύο τινά: Το πρώτο είναι ότι αυτός που χρειάζεται το αποτέλεσμα καταβάλλει τεράστια προσπάθεια και βγαίνει πιο απειλητικά μπροστά, έχοντας μεγαλύτερη άγνοια κινδύνου. Η ομάδα που έχει το αποτέλεσμα είναι και φυσιολογικό κάπως στο μυαλό των παικτών να θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα. Κι εμείς σε ορισμένα παιχνίδια που θέλαμε να διεκδικήσουμε στα τελευταία λεπτά, είχαμε το πάνω χέρι. Η βασικότερη αιτία όμως αυτού του γεγονότος είναι άλλη η ελλιπής προετοιμασία που έκανε η Νίκη, καθώς έχει κάνει μία υπερπροσπάθεια σε όλους τους τομείς, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, να γίνει ανταγωνιστική και να μπορέσει να πάρει θετικά αποτελέσματα, ώστε να αναρριχηθεί στη βαθμολογία».

Για το πού οφείλεται αυτή η κόπωση: «Οι παίκτες μετά τα μέσα Ιανουαρίου έχουν μία υπερεξάντληση, ιδιαίτερα οι παίκτες που έπαιξαν συνεχόμενα ματς. Για παράδειγμα ο Σάββας Κυριακίδης μας βγάζει προβλήματα με τη γάμπα του, και ο Αλιατίδης, που «έβγαλε» συνεχόμενα παιχνίδια, έχει αρχίσει να αισθάνεται σφιξίματα. Αυτοί δηλαδή που επιβαρύνθηκαν μέσα σε αυτή την προσπάθεια και είχαν συνεχόμενα ματς έβγαλαν προβλήματα. Επίσης ο Ντομίνγκεθ έχει βγάλει θέμα κόπωσης.

Αυτό οφείλεται στην ελλιπή προετοιμασία που έκανε η ομάδα, η οποία μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε  πολύ αργά κι αυτό δεν είναι μομφή για κανέναν. Έτσι είναι όμως τα γεγονότα. Εγώ θυμάμαι ότι τα Τρίκαλα αρχές Ιουλίου ξεκίνησαν προετοιμασία. Η  ομάδα μας όμως ξεκίνησε τέσσερις βδομάδες μετά. Ξέρετε τι σημαίνει ένας μήνας προετοιμασία; Είναι μεγάλη υπόθεση. Η προετοιμασία σού βγάζει όλη τη χρονιά, σε κάνει να βάλεις τις στέρεες βάσεις. Όταν δεν την έχεις, κουβαλάς τα προβλήματα όλο τον χρόνο.  Αυτό πιστέψτε με ότι ανεξαρτήτως κατηγορίας που αγωνίζεται κάθε ομάδα, είναι νόμος του ποδοσφαίρου. Το έχω αντιμετωπίσει αρκετές χρονιές. Όταν σε ομάδες που ήμουνα, κάναμε νωρίς τις μεταγραφές και ξεκινούσαμε νωρίς προετοιμασία δεν έβγαζε κόπωση και τραυματισμούς. Στην αντίθετη περίπτωση τα έβγαζε και τα δύο.

Εγώ από τα μέσα Ιανουαρίου έχω μειώσει κατά 50% την προπόνηση και σε ένταση και σε διάρκεια γι’ αυτόν τον λόγο, γιατί φοβάμαι πάρα πολύ μη βγάλουν θέματα οι παίκτες, τους οποίους θέλω διαθέσιμους και υγιείς κάθε Κυριακή».

 «Όλα ανοικτά για την παραμονή μου»

Ανοικτό το ενδεχόμενο για παραμονή στη Νίκη άφησε ο Στάικος Βεργέτης λέγοντας:

Για το αν θα παραμείνει στη Νίκη: «Ένας προπονητής είναι υποχρεωμένος με το που τελειώσει η χρονιά να παραδώσει στη διοίκηση μία έκθεση. Αυτή η έκθεση αφορά την αποτίμηση των πεπραγμένων και τις προτάσεις για τη νέα σεζόν είτε είμαι, είτε δεν είμαι στην ομάδα. Αυτό είναι μέσα στο επαγγελματικό καθήκον ενός προπονητή που τελειώνει τη χρονιά να το πράξει.

Από κει και πέρα δεν είναι υποχρεωμένη η διοίκηση ούτε να κρατήσει τον προπονητή ούτε να αποδεχθεί τις προτάσεις σου. Μπορεί η διοίκηση την αναφορά αυτή να την πετάξει στα σκουπίδια. Μπορεί να τη δείξει στον επόμενο προπονητή και να του πει «Κοίτα να δεις, φίλε, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε πάνω σ’ αυτό το πλάνο, γιατί μας αρέσουν οι απόψεις του». Μπορεί η διοίκηση να πει «κόουτς, συμφωνούμε μ’ όλα αυτά, σε θέλουμε μαζί και συνεχίζουμε τη συνεργασία». Δεν έχει σχέση η παραμονή ή όχι με την έγγραφη αναφορά. Εγώ έχω μία νοοτροπία περισσότερο του εξωτερικού και όχι της Ελλάδας και οφείλω στη διοίκηση που με εμπιστεύτηκε  να το αφήσω αυτό ως προίκα για την επόμενη χρονιά. Μπορεί η διοίκηση να διαφωνεί για έναν παίκτη που έχω πει εγώ να αποχωρήσει ή να μείνει. Μπορεί να μην τα βρούμε στο οικονομικό. Όλα μπορούν να γίνουν. Σε μία συνεργασία  υπάρχει και η διαφωνία».

Για την εκτίμησή του σχετικά με το πότε θα τελειώσει το πρωτάθλημα: «Η λογική λέει ότι δεν θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα, γιατί και με γιατρούς που συζήτησα και όσο ενημερώνομαι από την τηλεόραση είναι πολύ δύσκολο στον επόμενο ένα-ενάμιση μήνα να έχουμε αθλητική δράση. Αν όμως αποφασιστεί κάποια στιγμή ότι οι τρεις εναπομείνασες αγωνιστικές πρέπει να πραγματοποιηθούν, εγώ ως προπονητής, γυμναστής και άνθρωπος του ποδοσφαίρου θα έλεγα το εξής: Πρέπει να δοθεί ένα δεκαπενθήμερο περιθώριο μίνι προετοιμασίας των ομάδων σε φυσικές παραμέτρους, ώστε οι παίκτες να μην πάθουν κάποιο σοβαρό τραυματισμό, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να αγωνιστούν  αμέσως ανεξάρτητα από το αν έχουν δουλέψει σε ατομικό επίπεδο ή όχι. Μετά δεν πρέπει να έχουμε τη συχνότητα Τετάρτης-Κυριακής στα παιχνίδια τουλάχιστον στις πρώτες δύο αγωνιστικές».

Για την κατάσταση που περιμένει να βρίσκεται η ομάδα αν αρχίσει πάλι η Φούτμπολ Λιγκ: «Δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι κατάσταση θα είναι η ομάδα, όταν επιστρέψει. Εμείς έχουμε δώσει προγράμματα στους ποδοσφαιριστές και τους έχω εμπιστοσύνη ότι είναι επαγγελματίες, γιατί τέσσερις μήνες αυτό μου απέδειξαν. Αυτό το διάστημα δεν υπήρχε ούτε μία στιγμή που να έχω ούτε ένα παράπονο είτε αγωνιστικά είτε σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά από όλους τους ποδοσφαιριστές μας. Είναι «χρυσά» παιδιά, με πολύ καλή συμπεριφορά και διαθέσιμα να δώσουν και την ψυχή τους για την επίτευξη των στόχων της ομάδας. Και για μένα οι στόχοι της ομάδας επετεύχθησαν».

Για το θέμα των καρτών: «Ήταν το πρώτο θέμα για το οποίο τα «έψαλα» στους παίκτες μετά το δεύτερο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, γιατί στο πρώτο παιχνίδι που δώσαμε στη Ρόδο δεν έδωσαν τέτοια αφορμή. Μετά τον Διαγόρα και μέχρι το δεύτερο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό σταμάτησαν να τρώνε κάρτες για διαμαρτυρία ή για τσακωμούς με αντιπάλους. Ωστόσο στις έξι αγωνιστικές πριν έρθω είχαν ήδη δεχθεί 30 κάρτες, με συνέπεια να μαζευτούν πάρα πολλές τιμωρίες και σε κάθε αγώνα να έχουμε αρκετές απουσίες. Πιστεύω ότι αν του χρόνου -πρώτα ο Θεός- μείνω στην ομάδα αυτό θα μας έχει γίνει μάθημα για να έχουμε καλύτερη αγωνιστική συμπεριφορά».

 «Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κόσμο της Νίκης»

Κλείνοντας ο κ. Βεργέτης στάθηκε στην αγάπη που του δείχνουν οι φίλαθλοι και ένιωσε την υποχρέωση να τους ευχαριστήσει τονίζοντας:

Για την αγάπη που του δείχνουν οι φίλαθλοι: «Νιώθω υποχρεωμένος να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κόσμο της ομάδας, γιατί έχει στηρίξει την ομάδα απίστευτα εντός και εκτός έδρας. Υπάρχουν πολύ ωραίες στιγμές που μου έχουν μείνει στο μυαλό. Για παράδειγμα τελείωσε ο αγώνας στη Βέροια και ο κόσμος όρθιος χειροκροτούσε τα παιδιά που με κατεβασμένα κεφάλια πήγαιναν στη φυσούνα. Η συμπεριφορά του κόσμου ήταν λες και είχαμε κερδίσει. Νομίζω ότι κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα να έχουμε τον κόσμο ευχαριστημένο με την αγωνιστική μας συμπεριφορά και απόδοση έστω και μετά από μία ήττα.

Το δεύτερο είναι η παρουσία του κόσμου εκτός έδρας. Δε μας άφησαν μόνους σχεδόν ποτέ. Στην Καβάλα είχαμε δέκα άτομα, αλλά ήταν δέκα άτομα. Οι παίκτες, όταν τελείωσε το ματς, πήγαν μόνοι τους να τους χαιρετήσουν. Αναπτύχθηκε μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ παικτών και κόσμου. Στο παιχνίδι με τον Θεσπρωτό είχαμε κόσμο, το ίδιο και με τον Ιωνικό, ακόμη και στην Καλαμάτα που ήταν ένα μακρινό ταξίδι. Τι να πω για την έδρα μας που σε πολλά παιχνίδια ο κόσμος έγινε ο δωδέκατος παίκτης».

Για το τι θα ήθελε να πει στον κόσμο: «Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που έχουν δώσει στην ομάδα. Η ομάδα είναι πάνω από όλους και από όλα, πάνω από τον προπονητή και από τον οποιονδήποτε. Μόνο αυτός που πληρώνει δικαιούται να είναι πάνω από την ομάδα, γιατί είναι αυτός που την τρέχει. Όλοι οι άλλοι είμαστε κάτω από την ομάδα.

Σε ό,τι αφορά εμένα, ευχαριστώ πάρα πολύ τον κόσμο για την αποδοχή στο πρόσωπό μου, για τα λόγια που μου λένε στον δρόμο που περπατάω για, για το χειροκρότημα στο γήπεδο. Με έχουν κάνει να νιώθω απίστευτα ωραία. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο.

Θα προσπαθήσω να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ και αν πρώτα ο Θεός συνεχίσω του χρόνου στην ομάδα, θα μείνω προσηλωμένος στα καθήκοντά μου. Δεν επιδιώκω να γίνω αγαπητός. Αγαπητός γίνεσαι από τη δουλειά σου. Άσε τη δουλειά σου να μιλάει για σένα. Αυτό που κάνω και εγώ. Κάτω το κεφάλι και δουλειά. Μακάρι να δώσει ο Θεός να ζήσουμε κι άλλες ωραίες στιγμές, να δίνουμε χαρά στον κόσμο και αυτό να το εισπράττουμε με την αγάπη».

Advertisement

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Συμφωνείτε με την απόφαση για λουκέτο στο ελληνικό ποδόσφαιρο λόγω κορωνοϊου; Live

  • Ναι, συμφωνώ
    89% 416 / 467
  • Όχι, διαφωνώ
    10% 51 / 467

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

More in FOOTBALL LEAGUE