Connect with us

ΚΑΨΙΩΤΗΣ

Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αναλλοίωτο για δεκαετίες..

* Είχα την ευκαιρία αυτό το σαββατοκύριακο να δω ένα παιχνίδι ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Αυτό γίνεται μόνο όταν υπάρχει χρόνος και βέβαια όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Υπάρχουν φίλαθλοι που παρακολουθούν αυτά τα παιχνίδια, λίγοι όμως στον αριθμό και για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους. Δεν υπάρχει πάντως καμία σύγκριση με παλιότερες εποχές, τότε που οι φίλαθλοι γέμιζαν κυριολεκτικά τα γήπεδα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Ειδικά την δεκαετία του 70′, τότε που παίζαμε στα συγκεκριμένα πρωταθλήματα σαν ποδοσφαιριστές, το κάθε παιχνίδι ήταν πανηγύρι για την εκάστοτε περιοχή. Μέρες πριν ξεκινούσε η.. κινητοποίηση, ειδικά από τους φιλάθλων των χωριών.

* Η αλήθεια είναι πως σε ότι αφορά τους παράγοντες, τους τεχνικούς και τους ποδοσφαιριστές η διάθεση παραμένει αναλλοίωτη. Μάλιστα φαίνεται πως πλέον υπάρχουν και μεγαλύτερες απαιτήσεις σε όλους τους τομείς. Τότε παίρναμε παπούτσια και στολές από το.. σωρό, κάτι που τώρα δεν υπάρχει ούτε καν στο χάρτη. Ζεστό νερό; Με τίποτα! Χόρτο στο γήπεδο; Που; Προπόνηση; Πως; Σίγουρα υπάρχουν μεγάλες διαφορές τις οποίες κάποια στιγμή θα τις αναλύσουμε. Την ίδια στιγμή θα αναλύσουμε και το θέμα της στήριξης των προσπαθειών που κάνουν οι παράγοντες, με τα σημερινά ανυπέρβλητα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Όλα στο χρόνο τους..

* Το θέμα μας σήμερα ήταν η παρουσία ενός “πιτσιρικά” στην κυριολεξία, ο οποίος μπήκε να παίξει στα μισά του β’ ημιχρόνου. Η ηλικία του; 14 ετών! Το όνομα του Μακρονάσιος Πολυχρόνης. Το παιχνίδι Αστέρας Ριζομύλου – Πανιώνιος. Η απόδοσή του πάρα πολύ καλή. Έδειξε πως έχει ποδοσφαιρική υποδομή. Μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και πέρυσι στα 13 του χρόνια, κόντρα σε παίκτες πολύ μεγαλύτερης ηλικίας. Δεν λέω πως είναι ο μοναδικός. Δεν λέω πως δεν έχουν παίξει και άλλοι πιτσιρικάδες. Ειδικά στην περιοχή μας το ταλέντο περισσεύει. Μάλιστα είναι πολλά τα παιδιά, που έχουν δοκιμαστεί σε παρόμοιες συνθήκες αγώνα, με μεγάλες διαφορές ηλικίας.

* Όμως αυτό το παιχνίδι για τους δικούς μου λόγους έτυχε να το δω. Είδα λοιπόν και τον Πολυχρονάκο που μπήκε στο παιχνίδι, είχε άνετες ποδοσφαιρικές κινήσεις με αυτοπεποίθηση, βρέθηκε κοντά στο γκολ και δίκαια χειροκροτήθηκε από όλους όσους βρίσκονταν στο γήπεδο. Το παιδί αυτό αποκόμισε πλούσιες εμπειρίες από το παιχνίδι, πήρε αυτοπεποίθηση, δέχτηκε τα χειροκροτήματα και την επιβράβευση από τους συμπαίκτες του και γενικότερα θα το θυμάται για πάντα! Η συνέχεια; Tα όνειρα του; Πως θα βρει τον ποδοσφαιρικό του ρυθμό; Πως θα μπορέσει μέσα από την πρωταθληματική προσπάθεια της ομάδας του να βρει τον βηματισμό του; Ποιος και για πόση ώρα θα ασχοληθεί μαζί του; Πότε και μέχρι πότε θα περιμένει για να αναδειχθεί; Την ποδοσφαιρική πάστα πάντως την έχει.

* Στην δεκαετία που αναφέρθηκα προηγουμένως, πάντα υπήρχε κάποιος που θα έκρουε τον “κώδωνα του κινδύνου” για τον μικρό Πολυχρόνη. Σίγουρα δεν θα περνούσε απαρατήρητος, γιατί πολύ απλά θα υπήρχε ενδιαφέρον και από τις “μεγάλες” ομάδες της περιοχής. Άλλο μεγάλο θέμα για σχόλιο. Η προσπάθεια και το ταλέντο του κάθε ποδοσφαιριστή είχε αντίκρυσμα, γι’ αυτό και δίναμε όλη μας την ψυχή!

* Επίσης κρατούσαμε τα αποκόμματα των εφημερίδων, τις ποδοσφαιρικές μας συμμετοχές και όλα αυτά για το προσωπικό μας αρχείο. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, η σύνθεση που θα έγραφε για τον μικρό Πολυχρόνη δε γράφτηκε πουθενά.

* Παρόλα αυτά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει την δική του ομορφιά. Αξίζει σε πολλά. Περισσότερο όμως αξίζει την στήριξή μας. Αντιμετωπίζει πολλά θέματα και η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Ακόμα και οι διοργανωτές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να είναι όλα όπως πρέπει και να κυλούν όλα ομαλά. Πάντως το ενδιαφέρον εξακολουθεί να υπάρχει αναλλοίωτο εδώ και δεκαετίες, με το ερασιτεχνικό να αποτελεί τρόπο ζωής για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου.

 

Advertisement

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Συμφωνείτε με την απόφαση για λουκέτο στο ελληνικό ποδόσφαιρο λόγω κορωνοϊου; Live

  • Ναι, συμφωνώ
    81% 524 / 640
  • Όχι, διαφωνώ
    18% 116 / 640

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

More in ΚΑΨΙΩΤΗΣ